Claus-Pierre Leinenbach
* 31. October 1962, Saarlouis / Germany
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
lives and works in Zwaanshoek / Netherlands

Mijn werkmateriaal zijn gekleurde nylonpanty´s. Deze textiele stof karakteriseert voor mij de materialisatie van een voortdurende metamorfose.
Ik verwerk bijna obsessief een oneindig aantal lagen van verknipte nylonkousen, een overdrijving die de beelden een sterk fysieke aanwezigheid geeft.

Deze opbouw in kleurlagen laat de vormen ingesnoerd opbollen en zet de panty-huid onder spanning. Harde en zachte materialen – nylon en metaal – worden samen gevoegd en de intrinsiek kwetsbare nylons veroveren door het spannen en vast stikken omheen de metaaloppervlakken een onvermoede robuustheid.
Ze verhalen van iets onder deze huid, en houden tegelijk de ziel daaronder verborgen.
De nylon huid laat het licht slechts tot op zekere hoogte passeren waar door een blik barrière ontstaat die de kijker niet kan doordringen.

In de beelden staat zachtheid onder spanning en worden oog en tastzin uitgedaagd. De beelden balanceren op de grens van een dromerige abstractie en plastische naaktheid. Erotisch-seksuele gevoelens, leven en dood vermengen zich met agressie, verdriet en een lach tot misvormde, dubbelzinnige, tweesoortige wezens.

Claus-Pierre Leinenbach 2016